Så får du lån utan inkomst

Behöver du pengar fast du inte har ett jobb? Det är faktiskt möjligt att få ett lån utan inkomst i Sverige. Här kommer vi att gå igenom hur du bör gå tillväga, steg för steg. Men vi börjar med att gå igenom vad du behöver uppfylla för att ha en chans att få ett lån utan inkomst.

Utan inkomst är inte samma sak som utan pengar

Det finns ingen långivare som är beredd att låna ut pengar till någon som inte kan betala tillbaka. Du kan dock bli beviljad ett lån om du har en annan typ av inkomst än lön, till exempel studielån, pension eller inkomst från aktieutdelning. Det man brukar mena med lån utan inkomst är nämligen ett lån du kan få trots att du inte har ett fast jobb.

man som vill ha lån utan inkomst

Låna utan inkomst steg för steg

Att ansöka om ett lån utan inkomst är en process som vi delat in i tre steg:

  • Behovsanalys
  • Jämföra olika lån
  • Själva beslutet

Hur ser ditt behov av lån utan inkomst ut?

Det första steget när du bestämt dig för att du behöver ett lån utan inkomst är att fastställa hur mycket du behöver låna och vad du vill ha för återbetalningstid. Att välja ett större belopp brukar innebära att du kan få lägre ränta. Men just när det gäller ett lån utan inkomst är det svårt att få andra lån än sms lån och andra lån som är på små belopp. Det är inte bra att låna onödigt mycket. Om ett lån utan inkomst gäller en specifik utgift ska du inte “ta i lite extra” och unna dig saker som inte nödvändiga.

När det gäller återbetalningstid kan det vara lockande att välja ett lån utan inkomst med så lång återbetalningstid som möjligt. Då minskar din månadskostnad för lånet och dessutom brukar du få lite lägre ränta vid lång återbetalning. Lånets totala kostnad stiger dock jämfört med om du betalar tillbaka så snabbt som möjligt. Det du lånar till blir med andra ord dyrare ju längre tid du tar på dig för att betala tillbaka. 

En annan sak du kan göra innan du ansöker om ett lån utan inkomst är att se om du kan förbättra din kreditvärdighet. Om det gäller ett stort och viktigt lån ska du se till att ha så få betalningsanmärkningar som möjligt. Helst inga alls. Har du en anmärkning som är på väg att försvinna kan det vara en bra idé att vänta med att låna tills den har försvunnit. Om du hade många förfrågningar för lite mer än ett år sedan kan det också vara bra att vänta lite eftersom förfrågningarna (kreditupplysningarna) försvinner efter ett år.

Jämför erbjudanden 

När du har klart för dig vad det är för lån du behöver så kan du jämföra lån här på sajten. Du fyller i dina uppgifter och får sedan in erbjudande från många långivare. Innan dessa erbjudanden kommer in görs det dock en kreditprövning som bara tar någon minut. Det handlar bara om att stämma av vissa kriterier mot uppgifter som finns i register som kreditupplysningsföretaget har tillgång till. Du godkänner det genom att underteckna ansökan med e-legitimation. Har du valt lån utan inkomst och utan UC spelar det ingen roll hur många kreditprövningar som görs. Är det lån med UC kan det dock vara bättre att låta en låneförmedlare begära in erbjudanden eftersom det då bara görs en kreditprövning. 

Tänk igenom följande när du jämför lån utan inkomst:

  • Kan du få det belopp och den återbetalningstid du ansökt om? Om inte kan det vara värt att söka igen med nya värden.
  • Jämför alltid den totala kostnaden för lån utan inkomst. Ibland är räntan låg för att avgifterna är högre.
  • Om din ekonomi är skör ska du vara noga med att titta på dröjsmålsräntan och andra förseningsavgifter. Vissa långivare, som annars har generösa villkor, tar ut svängarna extra mycket där.
  • Andra saker som kan vara viktiga när du jämför lån utan inkomst är om lånet är flexibelt, om du kan få kundsupport och om långivaren står under Finansinspektionens insyn.

Välj vilket lån du vill ha

Alla de faktorer vi räknade upp i punkterna ovan kan vara viktiga vid en jämförelse av lån utan inkomst. Det är dock bara du som kan avgöra hur viktiga de är just för dig och vad som ska väga tyngst när du fattar ditt beslut.

Eftersom du redan signerat en ansökan i och med att kreditupplysningen gjordes är det bara att bekräfta att du vill ha ett lån, så kommer pengarna på en gång.