Att låna med betalningsanmärkning

Du har kanske hört att det är svårt och ofta en dum idé att låna med betalningsanmärkning? Dels för att det blir dyrare i och med att det är hög ränta på sådana lån. Men kanske också för att betalningsanmärkningar är ett tecken på att din ekonomi är för utsatt. Här ska vi gå igenom ett antal situationer då det faktiskt är motiverat att låna med betalningsanmärkning. Att inte låna med betalningsanmärkning, när man behöver det, kan innebära att ett problem förvärras.

Agera på varningstecken och vänta inte på att något går sönder

Du ska inte vara rädd för att låna med betalningsanmärkning när det blir dyrare att inte göra det. Det klassiska exemplet är när bilen börjar krångla. Att reparera i ett tidigt skede är både säkrare och billigare än att vänta tills den kraschat.

Förutom bilen finns det många andra situationer där det är bättre att agera direkt. Låna hellre med betalningsanmärkning än riskera att situationen förvärras. En vattenskada hemma eller i sommarstugan kan få riktigt jobbiga konsekvenser. Här gäller det att vara riktigt snabb eftersom varje timme av vattenflöde förvärrar läget. Har datorn eller telefonen börjar bete sig konstigt? Låt ett proffs göra en felsökning direkt, även om det innebär att du måste låna med betalningsanmärkning. Risken är att värdefull information du inte har någon annanstans går förlorad.

Investera i något som innebär besparingar

Har du en värmepump eller en panna som sjunger på sista versen? Kanske tänker du att det är bättre att vänta ett år innan du investerar i en ny lösning? Det är dock oekonomiskt om det innebär att du kompenserar med extra elvärme. Det brukar löna sig snabbt att låna med betalningsanmärkning till en ny värmepanna. Att tilläggsisolera eller byta ut gamla fönster kan ha samma effekt. Här är exempel på andra investeringar som det kan vara smart att låna till med betalningsanmärkning:

  • En cykel om det innebär att du får lägre transportkostnader och/eller kan spara in på gymkortet.
  • Låna med betalningsanmärkning och investera i fortbildning – om det ökar dina chanser att få jobb.
  • Renovera och inred ett rum i din bostad så att du kan hyra ut det.

Låna om du måste betala en viktig räkning

Att låna med betalningsanmärkning för att täcka löpande utgifter är ohållbart i längden. Har du en räkning som inte får förfalla till betalning kan det ändå vara nödvändigt. Här är exempel på räkningar som alltid måste betalas:

  • Hyran – ligger du efter med den riskerar du att bli vräkt.
  • Räkningar som måste betalas för att du ska kunna göra ditt jobb. Det kan handla om allt från internet till månadskort i lokaltrafiken beroende på vad du jobbar med.
  • Trafikförsäkringen – alla bilar måste vara försäkrade i Sverige och det tas ut en stor straffavgift om du inte betalar trafikförsäkringen.
  • Räkningar som gått till inkasso – betalar du inte riskerar du att få en ny betalningsanmärkning.

Om du väljer att låna med betalningsanmärkning för att betala dina räkningar handlar det om konstgjord andning. Det är viktigt att vara medveten om det. I det läget behöver du sänka dina utgifter eller höja dina inkomster. Kanske båda delarna.

Låna pengar med betalningsanmärkningar vid försäkringsärende

Om du har en bra försäkring och råkar ut för något kan du låna med betalningsanmärkning och lösa problemet istället för att vänta på att få in pengar från försäkringen. Då förlorar du bara det du betalar i ränta medan du väntar på att få pengar från försäkringsbolaget.

Låna pengar om du missar en förbindelse

Om du missar ett flyg, ett tåg eller en lite dyrare transport kan du minimera skadan genom att låna med betalningsanmärkning. Ibland är det det enda alternativet du har. Även om du har besparingar eller möjlighet att låna av en annan person går det fortare att ta ett snabblån. Genom att agera snabbt kan du ta nästa anslutning så att du inte missar ett viktig möte eller hela semestern. Att tvingas äta ute och kanske bo på hotell innan pengarna är framme kan bli dyrare än att ta ett snabblån.

Har du chans att göra en bra deal?

Att ta ett lån med betalningsanmärkning behöver inte bara handla om att konsumera något man vill ha. Du kan också låna pengar och köpa något som du sedan kan sälja till ett högre pris. Det är perfekt för dig som brukar besöka loppisar eller sidor på nätet som säljer saker second hand. Vad vi däremot inte rekommenderar är att låna med betalningsanmärkning för investeringar i värdepapper. En lekman behöver ha mycket tur för att göra en investering där avkastningen är högre än räntan på lånet.